Kurssit / Workshops

Kurssit

Tämän otsikon alta löydät kaikki tulevat kurssit ympäri Suomen, joilla olen opettamassa niin kalligrafiaa, kontaktivärjäystä kuin kirjansidontaa tai jotain muuta aiheisiin liittyvää. Paikkakunnat ovat aakkosjärjestyksessä. Jos olet kiinnostunut järjestämään kurssia ja/tai tarvitset opettajaa, ota yhteyttä sähköpostitse pauliina.yliniitty@gmail.com.

Here you will find all workshops and courses I have. I teach calligraphy, eco-printing and some bookbinding. If you are interested in any workshop or you need a teacher, please contact me by mail pauliina.yliniitty@gmail.com.

Ronde – kirjekurssi

Ronde-kirjekurssi on kolmeen itsenäiseen ja kattavaan opiskelumateriaaliin ja -suunnitelmaan jaettu kurssi. Kurssin voi suorittaa täysin itsenäisesti kotona tai vaihtoehtoisesti jotkin keskustelut ja palautteet voidaan käydä läpi sovitulla tapaamisella (esim. etäyhteydellä). Sinä valitset kumpi on sinulle sopivampi tapa.

Kurssit suoritetaan suunnitellussa järjestyksessä.

Ensimmäinen osa keskittyy kirjainten tutkimiseen analyysin avulla sekä omaa oppimista ja oivalluksia kokoavaan oppimispäiväkirjaan. Tämän osan aikana keskitytään ronden pieniin kirjaimiin. Saat kaikki tarvittavat mallitekstit ja tarkat ohjeet analyysin tekemiseen. Ronden oppiminen alkaa siis jäljentämisestä ja mittaamisesta. Ensimmäisen osan suorittamiseen käytät siihen tarvitsemasi ajan ja voit tehdä sitä täysin omaan tahtiisi.

Toisessa osassa tärkeässä roolissa on käsialakirja, jonka pituudeksi suosittelen sataa päivää. Kirjaa siis kirjoitetaan yksi sivu päivässä. Saat kaikki tarvittavat ohjeet niin kirjassa käytettävän paperin kuin kirjoittamisessa käytettävän terän/kynän valintaan. Pienten kirjainten lisäksi otat mukaan isot kirjaimet ja kokoat näistä itsellesi käyttökelpoisen korttisarjan. Mikäli teet tämän osan suositukseni mukaan, tähän menee vähintään 4 kk aikaa, eikä sitä voi jouduttaa. Oppiminen perustuu säännölliseen ja sitoutuvaan harjoittelemiseen.

Kolmannessa osassa tutkitaan rondeen liittyviä koristeita ja kuvitusta sekä opit valmiin työn sommittelua. Keskityt koko osan ajan kurssityö-trion tekemiseen. Saat jälleen kaikki tarvittavat ohjeet ja malliesimerkit tehtävien suorittamiseen. Kolmanteen osaan voit taas käyttää siihen tarvitsemasi ajan ja voit tehdä sitä täysin omaan tahtiisi.

Jokaisen osan aikana voit aina tarvittaessa kysyä apua sähköpostitse. Jokaiseen osaan liittyy tehtäviä, joiden kohdalla suosittelen tehtävän lähettämistä minulle, jotta saat palautetta oppimisesi tueksi.

Paljon on kiinni sinusta ja siitä miten haluat opiskella. Kaikki on täysin vapaaehtoista, vaikka olen joihinkin tehtäviin laittanut suosituksen, että näytä tehtävä minulle. Ne ovat kohtia, joissa palautteen saaminen saattaisi olla hyödyllistä, mukavaa ja arvokasta. Jos suoritat kaikki kolme osaa kaikkine tehtävineen, tiedän, että olet edistynyt tässä kirjoitustyylissä huimasti!!

Kun maksat kurssin verkkokaupassa, saat kaikki kyseisen osan tekstimateriaalit (pdf-muotoiset) heti käyttöösi. Koska materiaalit ovat käytössäsi ja ladattavissa heti, et voi perua kauppaa.

Kirjekurssin tilaus

Paperin kontaktivärjäys

Verkkokaupastani on ostettavissa linkki kirjoitukseen, joka sisältää kaiken minkä tiedän paperin kontaktivärjäämisestä kasveilla. Kerron papereista, kasveista, apuaineista ja tavoista, joilla kontaktivärjäystä voi tehdä. Linkki sisältää tekstiä, valokuvia ja kaikki tarvittavat ohjeet kontaktivärjäyksen tekemiseen. Saat linkin sähköpostiisi viimeistään maksua seuraavana päivänä.

Tilaa

verkkokurssit

Copperplate – kirjekurssi

Kurssi tutustuttaa sinut Copperplate kirjoitustyyliin, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Kirjoitustyylin kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista.

Kurssi tapahtuu kokonaisuudessaan Padlet-sovelluksessa. Ostettuasi kurssin, saat linkin kurssin Padletiin sähköpostiisi. Padletista löydät ohjeita kirjoittamisen aloittamiseen, tietoa välineistä, mallikirjaimet, mallivideot kirjainten tekemisestä sekä suositeltuja tehtäviä.

Kirjoittamisen harjoittelussa suosittelen käyttämään perinteistä hiusterää. Kurssi sopii kaikille Copperplatesta ja/tai kaunokirjoituksesta kiinnostuneille.

Asiat ovat Padletissa siinä järjestyksessä, kuin niissä eteneminen on luontevaa. Voit tallentaa tai tulostaa kaikki pdf-tiedostot itsellesi.

Lisätietoja voit kysyä: pauliina.yliniitty@gmail.com

Kurssin hinta 50€

Kurssin pääset tilaamaan täältä 

Helsinki

Kalligrafiakurssi – Copperplate III 

29.-30.1. 2022, Kalliolan Kansalaisopisto  VERKKOKURSSI

Kurssilla jatketaan copperplate-tyylin harjoittelua hiusterällä. Kokeillaan tyylin erilaisia variaatioita muuttamalla perinteisiä sääntöjä, mm. viivan painoa, x-korkeutta ja kirjoituksen kulmaa. Variaatioiden kautta siirrymme copperplatesta moderniin kalligrafiaan. 

Kurssi sopii copperplaten peruskirjaimet ja säännöt osaaville.

Ilmoittautuminen tulee tänne.

Kalligrafiakurssi – Valkoinen tila I

19.2.2022 – 20.2.2022, Kalliolan kansalaisopisto, Luokka 8

Valkoinen tila on kaksiosainen kurssi, jonka aikana tutkimme valkoisen ja mustan tilan vuoropuhelua vanhan arabialaisen kirjoituksen avulla. Etsimme samalla inspiraatiota vanhoista kirjoitustyyleistä luodaksemme uutta. Matka inspiraatiosta oman kalligrafisen tyylin kehittämiseen on jokaiselle oma prosessi. Kurssilla edetään ohjatun prosessin mukaan. Sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen täällä

Kalligrafiakurssi – Valkoinen tila II

26.3.2022 – 27.3.2022, Kalliolan Kansalaisopisto, luokka 8

Kurssilla jatkamme valkoisen ja mustan tilan vuoropuhelun tutkimista vanhan arabialaisen kirjoituksen inspiroimana. Matka inspiraatiosta oman kalligrafisen tyylin kehittämiseen on mahdollista vain jokaisen oman prosessin kautta. Kurssin aikana tutkitaan myös tutumpia latinalaisten aakkosten muotoja ja mitä niille tapahtuu, kun annetaan mustan värin hallita. Jatkokurssi. Kurssilla edetään ohjatun prosessin mukaan.

Ilmoittautuminen täällä

Nivala

KESKIAIKAISET KIRJOITUSTYYLIT – KALLIGRAFIAKURSSI

Syyslukukausi: 23.8.- 29.11.2021
Kevätlukukausi: 10.1.-4.4.2022

Kerttula, luokka 2 / Jokilatvan opisto

Opiskelija harjoittelee kurssin aikana lombardialaisia kirjaimia, tekstuuraa, fraktuuraa, bastardaa sekä filigraanikoristeiden piirtämistä. Kurssin jälkeen opiskelija osaa piirtää tunnetuimpiin goottilaisiin kirjoitustyyleihin liittyviä perusviivoja sekä lukea kirjoituksia. Opiskelija tunnistaa keskiaikaisia kirjoitustyylejä ja koristeluja.

Ilmoittautuminen ajalla 9.-13.8.2021 täällä

oulu

1103182 Länsimainen kalligrafia Copperplatesta moderniin kaunokirjoitukseen

19.3.2022 – 20.3.2022, Pohjankartano  LÄHIKURSSI

Jatketaan copperplate-tyylin harjoittelua hiusterällä. Kokeillaan tyylin erilaisia variaatioita muuttamalla perinteisiä sääntöjä, mm. viivan painoa, x-korkeutta ja kirjoituksen kulmaa. Variaatioiden kautta lähestymme modernia kalligrafiaa. Sopii copperplaten peruskirjaimet ja säännöt osaaville.

Ilmoittautuminen täällä

1103178 Länsimainen kalligrafia
III Suuraakkoset terällä

 15.1.2022 – 16.1.2022   VERKKOKURSSI

Opit yksinkertaisten kirjainten piirtämisen terällä ja muilla työvälineillä sekä ymmärtämään musteen ja paperin yhteensopimisen merkityksen kalligrafisen työn laadulle. Opit näkemään kirjainten muodon, kirjainten välistyksen ja sisätilan vaikutuksen tekstin kauneuteen. Peruskurssi on tarkoitettu kaikille kalligrafian taidoista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen täällä

1103180 Länsimainen kalligrafia –
IV Antiikvan runkokirjaimet

12.2.2022 – 13.2.2022 VERKKOKURSSI

Opit piirtämään antiikvan pienaakkosten geometriset ja matemaattiset suhteet. Opit ymmärtämään kirjainten optista välistystä sekä näkemään kirjainten muodon, kirjainten välistyksen ja sisätilan vaikutuksen tekstin kauneuteen. Peruskurssi on tarkoitettu kaikille kalligrafian taidoista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen täällä

1103184 Länsimainen kalligrafia peruskurssi V Antiikvan analyysi

23.4.2022 – 24.4.2022 VERKKOKURSSI

Opit tutkimaan kirjainten kehittymistä sekä havainnoimaan kynän kulmaa, kirjainten korkeutta ja leveyttä. Opit kehittämään karolingista kirjoitustyyliä vertaamalla sitä antiikvan kirjainten muotoihin. Kurssiin liittyy kotitehtäviä ja kurssille tulee jatkoa myöhemmin. Peruskurssi on tarkoitettu kaikille kalligrafian taidoista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen täällä

1103186 Länsimainen kalligrafia
V Antiikvan analyysi jatko-osa

21.5.2022 – 22.5.2022 VERKKOKURSSI

Tutkitaan tehtyjä analyysejä ja kirjainmuotoja, joita analyysistä on löytynyt. Aloitetaan pienen käsinkirjoitetun kirjan suunnittelu ja tekeminen. Huom. Vain peruskurssi V Antiikvan analyysin käyneille.

Materiaalilista annetaan edeltävällä Antiikvan analyysi -kurssilla.

Ilmoittautuminen täällä

raahe

Rauma

Filigraanit

pe-su 25.-27.2.2022 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Filigraaneja on käytetty keskiajalla kirjojen alkukirjainten koristelussa joko kirjaimessa itsessään tai kirjaimen ympärillä. Tutustumme kurssilla koristelussa käytettyihin filigraanikoristeisiin. Harjoittelemme koristeiden piirtämistä vaihe vaiheelta O-kirjaimen avulla. Lisäksi voit suunnitella ja toteuttaa filigraaniaiheisen koristelun vähintään yhteen valitsemaasi kirjaimeen. Vaihtoehtoisesti voit tehdä esim. kirjansivun, jossa on sekä tekstiä (tekstuura, fraktuura tai bastarda) että filigraanein koristeltu alkukirjain.

Tarkemman materiaalilistan saat ladattavaksi/tulostettavaksi kurssimaksun jälkeen. 

Kurssin hinta 95 €/hlö.

Lisätietoja kurssista pauliina.yliniitty@gmail.com tai marjo.kartano@gmail.com

Ilmoittautumiset: täällä

Keskiaikaiset lehtikuviot

pe-su 8.-9.4.2022 /entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Aihe tarkentuu myöhemmin

pe-su 15.-17.7.2022 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA