Kurssit / Workshops

Kurssit

Tämän otsikon alta löydät kaikki tulevat kurssit ympäri Suomen, joilla olen opettamassa niin kalligrafiaa, kontaktivärjäystä kuin kirjansidontaa tai jotain muuta aiheisiin liittyvää. Paikkakunnat ovat aakkosjärjestyksessä. Jos olet kiinnostunut järjestämään kurssia ja/tai tarvitset opettajaa, ota yhteyttä sähköpostitse pauliina.yliniitty@gmail.com.

Kirjekurssi rondesta löytyy verkkokaupastani.

Here you will find all workshops and courses I have. I teach calligraphy, eco-printing and some bookbinding. If you are interested in any workshop or you need a teacher, please contact me by mail pauliina.yliniitty@gmail.com.

Helsinki

Ronde II – isot kirjaimet

la-su 29.2-1.3.2020 / Kalliolan Setlementti ry, KALLIOLAN KANSALAISOPISTO

Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeellisest lyhenteet.

Kurssin aikana keskitymme erityisesti Ronden isoihin koristeellisiin kirjaimiin. Valmistamme kurssin aikana kortit isoista kirjaimista eli keräämme jokaisesta kirjaimesta erilaisia vaihtoehtoja aina yhteen korttiin. 

Ilmoittautumaan pääset täällä

Filigraanit kalligrafiassa

4.-5.4.2020 / Kalliolan Setlementti ry, KALLIOLAN KANSALAISOPISTO

Tutustumme kurssilla keskiaikaisten kirjojen alkukirjainten koristelussa käytettyihin filigraanikoristeisiin. Harjoittelemme koristeiden piirtämistä ja käyttämistä. Teemme kurssin aikana vähintään yhden työn, jossa on yksi iso kirjain, johon suunnittelemme ja toteutamme filigraanikoristeet.

Kurssi on täynnä. Voit ilmoittua varalle  täällä 

kalajoki

Copperplate ja moderni kaunokirjoitus syksyllä 2020

la 3.10.2020 klo 10-14 ja 15.10.- 3.10.2020 (kuusi torstai-iltaa)

Tutustumme kurssilla ensin Copperplate käsialaan, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Tämän jälkeen siirrymme moderniin kaunokirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen käytämme sekä hiusterää että sivellintusseja. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen tulee tähän myöhemmin. 

kempele

Copperplate ja moderni kaunokirjoitus

la-su 22.-23.2.2020 / Kempele-opisto

Uusi kurssi paikkakunta! 

Tutustumme kurssilla ensin Copperplate käsialaan, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Tämän jälkeen siirrymme moderniin kaunokirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen käytämme sekä hiusterää että sivellintusseja. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille. 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset kurssille täällä

 

Nivala

Kirjaimia kyrillisin vivahtein – kalligrafiakurssi

7.10. – 4.11.2019 (neljä iltaa syksyllä) ja 13.1. – 17.2.2020 (neljä iltaa keväällä)

Kerttula, luokka 2 / Jokilatvan opisto

Tutustumme kurssilla isoihin koristeellisiin kyrillisiin kirjaimiin. Suunnittelemme latinalaiset aakkoset kyrillisin vivahtein, harjoittelemme kirjaimia tasaterällä sekä lyhennämme sanoja yhdistelemällä kirjaimia.  Kurssityönä teemme A3 kokoisen työn, jossa on erillinen otsikko ja tekstiosa. Aloitamme perusasioista, joten kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautumaan pääset täällä

Oulainen

Kalligrafia 

24.9.2019-7.4.2020 tiistai-iltaisin klo 18-20:15

Puuparantola / Jokihelmen opisto

Kalligrafian opinnot on suunniteltu kauniin ja käyttökelpoisen italic-käsialan ympärille. Opinnot alkavat runkokirjaimista sekä kirjainmuotojen ymmärtämisestä ja päättyvät koristeltuihin italicin kirjaimiin. Italicin ohessa opetellaan erilaisten värjättyjen pohjien tekemistä, kokeillaan erilaisia papereita, kirjoitetaan käsialakirjaa, joka toteutetaan alusta loppuun itse; opetellaan sivujen leikkaaminen, kirjan tekstipinnan mittaaminen sekä yksi tapa sitoa kirja. Opintoihin liittyy myös kotitehtäviä.

Keväällä jatketaan vielä hetki italicin parissa tehden värikokeiluja, joiden avulla opitaan värien käyttämisestä kalligrafisissa töissä, toteutetaan runotyö hyvin harjoitellulla italicin käsialalla ja työhön tehdään myös kuvitus/pohja. Italicin jälkeen siirrytään hetkeksi myöhemmän ajan sidosteisiin käsialoihin, copperplateen ja rondeen.

 Ilmoittautumaan pääset tästä

KEsällä 2020

Kalligrafian kesäkurssi

pe-su 26.-28.6.2020, Puuparantola / Jokihelmen opisto

Kesäkurssin ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Ilmoittautuminen täällä

Oulu

Kalligrafian opinnot on suunniteltu kauniin ja käyttökelpoisen italic-käsialan ympärille. Opinnot alkavat runkokirjaimista sekä kirjainmuotojen ymmärtämisestä ja päättyvät koristeltuihin italicin kirjaimiin. Italicin ohessa opetellaan erilaisten värjättyjen pohjien tekemistä, kokeillaan erilaisia papereita, kirjoitetaan käsialakirjaa, joka toteutetaan alusta loppuun itse opetellen mm. sivujen leikkaaminen, kirjan tekstipinnan mittaaminen sekä yksi tapa sitoa kirja. Opintoihin liittyy myös kotitehtäviä.

Seuraavana keväänä jatketaan vielä hetki italicin parissa tehden värikokeiluja, joiden avulla opitaan värien käyttämisestä kalligrafisissa töissä, toteutetaan runotyö hyvin harjoitellulla italicin käsialalla ja työhön tehdään myös kuvitus/pohja. Lisäksi tehdään erilaisia kultauskokeiluja. Italicin jälkeen siirrytään hetkeksi myöhemmän ajan sidosteisiin käsialoihin, copperplateen ja rondeen.

Kalligrafian opintoihin voi tulla mukaan missä kohtaa vuotta tahansa. Jokainen voi tehdä tehtäviä niillä taidoilla, jotka hänellä sillä hetkellä ovat. Myös aiemmin italicia kirjoittaneet ovat tervetulleita mukaan.

Opettajalta on aina ostettavissa tärkeimpiä kursseilla tarvittavia kirjoitusvälineitä.

italic vi HUOM! Tämä kurssi siirretty huhtikuulle! Tämän sijasta helmikuun kurssiviikonlopun aiheena ronde.

la-su 15.-16.2.2020 klo 10-16 / POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Opettelemme kirjansidontaa sitomalla kirjoittamamme käsialakirjan. Saatuamme kirjat valmiiksi, kokeilemme erilaisia kultavärejä sekä kiinnitysaineita lehtikullan kiinnittämiseen. Viikonlopun aikana on mahdollisuus tehdä myös runotyö italicilla vapaasti valittavalle pohjalle ja/tai kultaisin koristein/kuvituksin.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

Copperplate 

la-su 14.-15.3.2020 klo 10-16

POHJANKARTANO, luokka B137 / B-siipi, Leevi Madetojan katu 1

Kurssilla palautellaan mieleen copperplate-käsialaa. Käymme läpi copperplaten pienet ja isot kirjaimet. Käsiala perustuu italicin kirjainmuotoihin. Sen kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kurssille on mahdollista tulla, vaikka et olisi kirjoittanut copperplatea aikaisemmin, sillä käymme kirjaimet läpi yhdessä kurssin aikana.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

ronde Helmikuun kalligrafiaviikonloppuna.

la-su 18.-19.4.2020 klo 10-16

POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeelliset lyhenteet. Kurssin aikana tutustumme Ronden historiaan, kirjainmuotoihin ja koristeisiin. Ronde on jaettavissa viiteen eri muotoon, joista yhtä harjoittelemme. Rondea kirjoitettiin aikanaan sulkakynällä. Opettelemmekin kurssin aikana leikkaamaan ja käyttämään sulkakynää kirjoittamisessa. Sulkakynä vaatii pehmeää paperia. Kurssin lopuksi teemme runotyön tai huoneentaulun kultaisin koristein kenties ehdotuksista uusista koristeellisista lyhenteistä Suomen kieleen.

Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

20180501_224950

keskiaikaiset lehtikuviot kevät 2020

la-su 16.-17.5.2020 klo 10-16

POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Kurssilla harjoitellaan keskiaikaisen lehtikuvion piirtämistä ja maalaamista. Maalaamiseen sopivat niin akvarellit kuin guassit. Viikonlopun aikana toteutamme yhden kirjaimen sisältävän työn, joka itsessään tai sen viereinen tila on koristeltu maalatuin lehtikuvioin. Esimerkkejä tällaisista koristelluista alkukirjaimista löytyy helposti vanhoista käsikirjoista. Halutessasi voit myös kullata kirjaimen.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

raahe

KALLIGRAFIAN PERUSKURSSI – IHASTUTTAVA ITALIC 

21.3.2020–22.3.2020, la 10.00-16.00 ja su 10.00-15.00

Opistotalo Patala, alasali, Brahenkatu 17   Kevään uusi kurssi! 

Kurssilla tutustutaan kauniiseen ja käyttökelpoiseen italic-käsialaan. Kirjoittamisessa käytämme perinteistä kirjoitusvälinettä eli tasaterää. Myös myöhemmän ajan kaunokirjoitus pohjautuu juuri italicin kirjainmuotoihin. Italicin ohessa teemme myös värjättyjä pohjia kurssitöille. Materiaalimaksu pohjien tekemistä varten 5 €/hlö. 
Kurssi sopii sekä aloittelijoille, että aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 
Mukaan kurssille: – lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin (mielellään vähintään 30cm) ja astemitta – kalligrafiaterät ja kynänvarret (jos on) – väripaletti tai pieni väriastia – vesiastia, pipetti – sivellin värinsekoittamista varten – mustetta tai guasseja (peiteväri tuubissa) tai tankomuste ja hierrinkivi – paperia A3 (kopiopaperi sopii harjoitteluun) – pehmeä hammasharja (terän puhdistamista varten) 
Opettajalta voi tarvittaessa ostaa kaikkia kalligrafiavälineitä, mm. teriä, varsia ja guasseja. 
Hyvä aloituspaketti: terä, satula, varsi, guassi, pipetti ja sivellin maksaa 20 € .

Ilmoittautumaan pääset täällä 

Rauma

Kalligrafiaa kyrillisin vivahtein III

pe-su 27.-29.3.2020 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Jatketaan kyrillisvivahteisten kirjainten opiskelua siirtymällä otsikkokirjaimia pienempiin isoihin kirjaimiin, jotka sopivat paremmin pidemmän tekstin kirjoittamiseen pienempään tilaan. Kirjoitamme näitä isoja kirjaimia tasaterällä. Kaikki kyrillisvivahteiset kirjaimet sopivat hienosti käytettäväksi yhdessä toistensa kanssa. Kurssin aikana teemme haitarikirjan, johon käytettävä paperi värjätään esim. akryylimustein. Käytämme kirjan sivujen täyttämiseen kaiken kokoisia oppimiamme kyrillisvivahteisia kirjaimia. Vähintään yhtä aukeamaa työstämme muulla kuvitustekniikalla.

Lisätietoja kurssista ja ilmoittautumiset pauliina.yliniitty@gmail.com tai marjo.kartano@gmail.com

rovaniemi

Kaunokirjoitusta ja kortteja  

la 23.5.2020 klo 10-17 ja su 24.5.2020 klo 10-15 / Opistotalo, Rovala 5

Tutustumme kurssilla Copperplate-käsialaan, jonka kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme ensin perinteistä hiusterää ja tämän jälkeen siirrymme moderniin kaunokirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen käytämme sekä hiusterää että sivellintusseja. Opettelemme värjäämään papereita sekä akryylimusteella että Brusho-jauhevesiväreillä. Näin sinulla on käytettävissäsi kauniita pohjia ja ihania kirjaimia korteissa kevään ja kesän juhlia varten.  Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautumaan pääset täällä

Vantaa

Koptisidos kalligrafeille

la-su 9.5.–10.5.2020 klo 09.30–16.00 / Tikkurila, Opiston taidekeskus

Opimme kurssilla kirjansidonnan perusasioita sekä sitomaan helposti aukeavan koptisidoksen. Sidos sopii käytettäväksi mm. luonnoslehtiöissä ja vieraskirjoissa, tai voit myös sitoa kalligrafian harjoitussivusi kauniiksi kirjaksi. Sivupaperit ja kannen koristelut ovat valittavissa kirjan käyttötarkoituksen mukaan. Kurssi sopii
kaikille.

Materiaaliluettelo ja ilmoittautuminen täällä

YLIVIESKA

Copperplate II

perjantai 20.3.2020 klo 17-21:15

Opiskelemme kurssilla Copperplate käsialaa keskittyen sen kauniisiin, koristeellisiin isoihin kirjaimiin. Copperplate perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Kurssin aikana voi toteuttaa mm. onnittelukortteja kevään ja kesän juhliin. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Materiaalit: lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin (mielellään 30cm pitkä), paperia, (hiusterälle sopivia papereita ovat mm. Daler-Rowney Smooth-Heavyweight, Fabriano Accademia Artist 120g, Rhodia ja Canson Imagine), hiusterä ja teränvarsi, muste/pähkinäpuumuste

Ilmoittautumaan pääset tästä

Kontaktivärjäys 

perjantai 17.4.2020 klo 17-21:15

Kontaktivärjäys on ympäristöystävällistä taidetta. Siinä ei käytetä väriaineita, musteita eikä maaleja vaan kasvien lehtiä ja paperia. Lehtien värit ja muodot siirtyvät paperille höyryttämisen tai keittämisen avulla, jonka jälkeen lehdet voi viedä kompostiin. Kontaktivärjäykset ovat kauniita taideteoksia sellaisenaan. Opettelemme kurssilla kaksi kontaktivärjäystekniikkaa.

Materiaalit: kasvien lehtiä ja kukkia kukkakaupasta (ruusu, eukalyptus..), akvarellipaperia väh. 200g/m2, kumihanskat

Ilmoittautumaan pääset täällä