Kurssit / Workshops

Kurssit

Tämän otsikon alta löydät kaikki tulevat kurssit ympäri Suomen, joilla olen opettamassa niin kalligrafiaa, kontaktivärjäystä kuin kirjansidontaa tai jotain muuta aiheisiin liittyvää. Paikkakunnat ovat aakkosjärjestyksessä. Jos olet kiinnostunut järjestämään kurssia ja/tai tarvitset opettajaa, ota yhteyttä sähköpostitse pauliina.yliniitty@gmail.com.

Kirjekurssi rondesta löytyy verkkokaupastani.

Here you will find all workshops and courses I have. I teach calligraphy, eco-printing and some bookbinding. If you are interested in any workshop or you need a teacher, please contact me by mail pauliina.yliniitty@gmail.com.

Helsinki

Kirjaimia kyrillisin vivahtein III

la-su 1.-2.2.2020 / Kalliolan Setlementti ry, KALLIOLAN KANSALAISOPISTO

Jatketaan kyrillisvivahteisten kirjainten opiskelua siirtymällä otsikkokirjaimia pienempiin isoihin kirjaimiin, jotka sopivat paremmin pidemmän tekstin kirjoittamiseen pienempään tilaan. Kirjoitamme näitä isoja kirjaimia tasaterällä. Kaikki kyrillisvivahteiset kirjaimet sopivat hienosti käytettäväksi yhdessä toistensa kanssa. Kurssin aikana teemme haitarikirjan, johon käytettävä paperi värjätään esim. akryylimustein. Käytämme kirjan sivujen täyttämiseen kaiken kokoisia oppimiamme kyrillisvivahteisia kirjaimia. Vähintään yhtä aukeamaa työstämme muulla kuvitustekniikalla.

Ilmoittautuminen kursseille alkaa 25.11. klo 10.

Ronde II – isot kirjaimet

la-su 29.2-1.3.2020 / Kalliolan Setlementti ry, KALLIOLAN KANSALAISOPISTO

Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeellisest lyhenteet.

Kurssin aikana keskitymme erityisesti Ronden isoihin koristeellisiin kirjaimiin. Valmistamme kurssin aikana kortit isoista kirjaimista eli keräämme jokaisesta kirjaimesta erilaisia vaihtoehtoja aina yhteen korttiin. 

Ilmoittautuminen kursseille alkaa 25.11. klo 10.

Filigraanit kalligrafiassa

4.-5.5.2020 / Kalliolan Setlementti ry, KALLIOLAN KANSALAISOPISTO

Tutustumme kurssilla keskiaikaisten kirjojen alkukirjainten koristelussa käytettyihin filigraanikoristeisiin. Harjoittelemme koristeiden piirtämistä ja käyttämistä. Teemme kurssin aikana vähintään yhden työn, jossa on yksi iso kirjain, johon suunnittelemme ja toteutamme filigraanikoristeet.

Ilmoittautuminen kursseille alkaa 25.11. klo 10.

kalajoki

Copperplate ja moderni kaunokirjoitus

la 11.1.2020 klo 10-14 ja 23.1.- 16.4.2020 (kuusi iltaa)

Uusi kurssi paikkakunta!

Tutustumme kurssilla ensin Copperplate käsialaan, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Tämän jälkeen siirrymme moderniin kaunokirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen käytämme sekä hiusterää että sivellintusseja. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen 15.8.19 alkaen: täällä

kempele

Copperplate ja moderni kaunokirjoitus

la-su 22.-23.2.2020 / Kempele-opisto

Uusi kurssi paikkakunta! 

Tutustumme kurssilla ensin Copperplate käsialaan, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Tämän jälkeen siirrymme moderniin kaunokirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen käytämme sekä hiusterää että sivellintusseja. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille. 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset kurssille täällä

 

kärsämäki

Kalligrafiakurssi – Ronde I

22.11.2019 klo 17-21 ja la 23.11.2019 klo 10-16

Frosteruksen koulu

Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeelliset lyhenteet. Kurssin aikana tutustumme Ronden historiaan, kirjainmuotoihin, lyhenteisiin ja koristeisiin. Lopuksi teemme runotyön tai huoneentaulun kultaisin koristein.

Ilmoittautuminen täällä

Kalligrafiakurssi – Ronde II

pe 7.2.2020 klo 17-21 ja la 8.2.2020 klo 10-16

Frosteruksen koulu

Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeelliset lyhenteet. Keskitymme kurssin aikana Ronden isoihin koristeellisiin kirjaimiin ja teemme kirjaimista mallikortit.

Ilmoittautuminen täällä

Nivala

Kirjaimia kyrillisin vivahtein – kalligrafiakurssi

7.10. – 4.11.2019 (neljä iltaa syksyllä) ja 13.1. – 17.2.2020 (neljä iltaa keväällä)

Kerttula, luokka 2 / Jokilatvan opisto

Tutustumme kurssilla isoihin koristeellisiin kyrillisiin kirjaimiin. Suunnittelemme latinalaiset aakkoset kyrillisin vivahtein, harjoittelemme kirjaimia tasaterällä sekä lyhennämme sanoja yhdistelemällä kirjaimia.  Kurssityönä teemme A3 kokoisen työn, jossa on erillinen otsikko ja tekstiosa. Aloitamme perusasioista, joten kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautumaan pääset täällä

Oulainen

Kalligrafia 

24.9.2019-7.4.2020 tiistai-iltaisin klo 18-20:15

Puuparantola / Jokihelmen opisto

Kalligrafian opinnot on suunniteltu kauniin ja käyttökelpoisen italic-käsialan ympärille. Opinnot alkavat runkokirjaimista sekä kirjainmuotojen ymmärtämisestä ja päättyvät koristeltuihin italicin kirjaimiin. Italicin ohessa opetellaan erilaisten värjättyjen pohjien tekemistä, kokeillaan erilaisia papereita, kirjoitetaan käsialakirjaa, joka toteutetaan alusta loppuun itse; opetellaan sivujen leikkaaminen, kirjan tekstipinnan mittaaminen sekä yksi tapa sitoa kirja. Opintoihin liittyy myös kotitehtäviä.

Keväällä jatketaan vielä hetki italicin parissa tehden värikokeiluja, joiden avulla opitaan värien käyttämisestä kalligrafisissa töissä, toteutetaan runotyö hyvin harjoitellulla italicin käsialalla ja työhön tehdään myös kuvitus/pohja. Italicin jälkeen siirrytään hetkeksi myöhemmän ajan sidosteisiin käsialoihin, copperplateen ja rondeen.

 Ilmoittautumaan pääset tästä

KEsällä 2020

Kalligrafian kesäkurssi

pe-su 26.-28.6.2020, Puuparantola / Jokihelmen opisto

Kesäkurssin ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Ilmoittautuminen täällä

Oulu

SYKSY 2019 

Kalligrafian opinnot on suunniteltu kauniin ja käyttökelpoisen italic-käsialan ympärille. Opinnot alkavat runkokirjaimista sekä kirjainmuotojen ymmärtämisestä ja päättyvät koristeltuihin italicin kirjaimiin. Italicin ohessa opetellaan erilaisten värjättyjen pohjien tekemistä, kokeillaan erilaisia papereita, kirjoitetaan käsialakirjaa, joka toteutetaan alusta loppuun itse opetellen mm. sivujen leikkaaminen, kirjan tekstipinnan mittaaminen sekä yksi tapa sitoa kirja. Opintoihin liittyy myös kotitehtäviä.

Seuraavana keväänä jatketaan vielä hetki italicin parissa tehden värikokeiluja, joiden avulla opitaan värien käyttämisestä kalligrafisissa töissä, toteutetaan runotyö hyvin harjoitellulla italicin käsialalla ja työhön tehdään myös kuvitus/pohja. Lisäksi tehdään erilaisia kultauskokeiluja. Italicin jälkeen siirrytään hetkeksi myöhemmän ajan sidosteisiin käsialoihin, copperplateen ja rondeen.

Kalligrafian opintoihin voi tulla mukaan missä kohtaa vuotta tahansa. Jokainen voi tehdä tehtäviä niillä taidoilla, jotka hänellä sillä hetkellä ovat. Myös aiemmin italicia kirjoittaneet ovat tervetulleita mukaan.

Opettajalta on aina ostettavissa tärkeimpiä kursseilla tarvittavia kirjoitusvälineitä.

Italic III 

la-su 16.-17.11. klo 10-16 

POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Aloitamme italiciin sopivien isojen kirjainten, versaaleiden, harjoittelun. Opettelemme kirjansivun tekstinpinnan mittaamisen ja aloitamme käsialakirjan kirjoittamisen. Mikäli aikaa jää, teemme pohjia akryylimusteilla myöhempää käyttöä varten.

Ilmoittautuminen täällä 

italic IV

la-su 30.11.-1.12. klo 10-16 / POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Viikonlopun aika siirrymme harjoittelemaan koristeltuja isoja ja pieniä kirjaimia, Flourished Italic. Teemme pohjia Brusho-jauhevesiväreillä sekä runoteoksen sanomalehtiartikkelista tms.

Ilmoittautuminen täällä

Unsiaalit

tiistai 26.11.2019 klo 17:30-20:45 – lyhytkurssi Oulussa

Pohjankartano, luokka B138, Leevi Madetojan katu 1

Kurssilla tutustutaan 200-800 jaa käytössä olleisiin unsiaali-kirjaimiin. Nykyisin usein tatuoinneissa käytettävien tekstuuran ja fraktuuran isojen pyöreiden alkukirjainten muodot pohjautuvat unsiaaleihin. Unsiaali-kirjoitus on tiheää ja nimenomaan pyöreää. Siitä löytyy myös piirteitä, jotka johtivat myöhemmin pienaakkosiin. Näitä ovat esim. d, h, l ja f kirjaimiin tulleet ylä- ja alapidennykset. Kurssin aikana voit halutessasi tehdä huoneentaulun tai kortteja unsiaaleja käyttäen. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista tai goottilaisten kirjainten isoista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen 14.8. alkaen täällä

italic v

la-su 18.-19.1.2020 klo 10-16 / POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Teemme viikonlopun aikana värikokeilut-haitarikirjan, jonka teksteihin käytämme syksyllä opeteltua italicin käsialaa. Myös muu käsiala on mahdollinen. Tarvitset kurssille mukaan erivärisiä kartonkeja tai papereita sekä musteita. Jos sinulla on guasseista 3 pääväriä, musta ja valkoinen, voit sekoittaa näistä tarvittavat kirjoitusvärit kokeiluja varten.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

italic vi

la-su 15.-16.2.2020 klo 10-16 / POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Opettelemme kirjansidontaa sitomalla kirjoittamamme käsialakirjan. Saatuamme kirjat valmiiksi, kokeilemme erilaisia kultavärejä sekä kiinnitysaineita lehtikullan kiinnittämiseen. Viikonlopun aikana on mahdollisuus tehdä myös runotyö italicilla vapaasti valittavalle pohjalle ja/tai kultaisin koristein/kuvituksin.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

Copperplate kevät 2020

la-su 14.-15.3.2020 klo 10-16

POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Kurssilla palautellaan mieleen copperplate-käsialaa. Käymme läpi copperplaten pienet ja isot kirjaimet. Käsiala perustuu italicin kirjainmuotoihin. Sen kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kurssille on mahdollista tulla, vaikka et olisi kirjoittanut copperplatea aikaisemmin, sillä käymme kirjaimet läpi yhdessä kurssin aikana.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

ronde kevät 2020

la-su 18.-19.4.2020 klo 10-16

POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Ronde on 1600-luvun ranskalainen käsiala, joka luotiin auttamaan Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV, valtakunnan asioiden hoitoa. Se on yhtä aikaa ihastuttava, suloinen ja majesteetillinen kirjoitus, jonka omaperäistä ulkonäköä lisäsivät koristeelliset lyhenteet. Kurssin aikana tutustumme Ronden historiaan, kirjainmuotoihin ja koristeisiin. Ronde on jaettavissa viiteen eri muotoon, joista yhtä harjoittelemme. Rondea kirjoitettiin aikanaan sulkakynällä. Opettelemmekin kurssin aikana leikkaamaan ja käyttämään sulkakynää kirjoittamisessa. Sulkakynä vaatii pehmeää paperia. Kurssin lopuksi teemme runotyön tai huoneentaulun kultaisin koristein kenties ehdotuksista uusista koristeellisista lyhenteistä Suomen kieleen.

Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

20180501_224950

keskiaikaiset lehtikuviot kevät 2020

la-su 16.-17.5.2020 klo 10-16

POHJANKARTANO, kuvataideluokka, Leevi Madetojan katu 1

Kurssilla harjoitellaan keskiaikaisen lehtikuvion piirtämistä ja maalaamista. Maalaamiseen sopivat niin akvarellit kuin guassit. Viikonlopun aikana toteutamme yhden kirjaimen sisältävän työn, joka itsessään tai sen viereinen tila on koristeltu maalatuin lehtikuvioin. Esimerkkejä tällaisista koristelluista alkukirjaimista löytyy helposti vanhoista käsikirjoista. Halutessasi voit myös kullata kirjaimen.

Ilmoittautuminen 2.12. alkaen täällä

raahe

KALLIGRAFIAN PERUSKURSSI – IHASTUTTAVA ITALIC 

21.3.2020–22.3.2020, la 10.00-16.00 ja su 10.00-15.00

Opistotalo Patala, alasali, Brahenkatu 17   Kevään uusi kurssi! 

Kurssilla tutustutaan kauniiseen ja käyttökelpoiseen italic-käsialaan. Kirjoittamisessa käytämme perinteistä kirjoitusvälinettä eli tasaterää. Myös myöhemmän ajan kaunokirjoitus pohjautuu juuri italicin kirjainmuotoihin. Italicin ohessa teemme myös värjättyjä pohjia kurssitöille. Materiaalimaksu pohjien tekemistä varten 5 €/hlö. 
Kurssi sopii sekä aloittelijoille, että aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 
Mukaan kurssille: – lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin (mielellään vähintään 30cm) ja astemitta – kalligrafiaterät ja kynänvarret (jos on) – väripaletti tai pieni väriastia – vesiastia, pipetti – sivellin värinsekoittamista varten – mustetta tai guasseja (peiteväri tuubissa) tai tankomuste ja hierrinkivi – paperia A3 (kopiopaperi sopii harjoitteluun) – pehmeä hammasharja (terän puhdistamista varten) 
Opettajalta voi tarvittaessa ostaa kaikkia kalligrafiavälineitä, mm. teriä, varsia ja guasseja. 
Hyvä aloituspaketti: terä, satula, varsi, guassi, pipetti ja sivellin maksaa 20 € .


Ilmoittautuminen alkaa:  2.12.2019 8:30:00

Rauma

Kalligrafiaa kyrillisin vivahtein I

pe-su 18.-20.10.2019 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Tutustumme kurssin aikana erityisesti isoihin koristeellisiin kyrillisiin kirjaimiin, joita kutsutaan nimellä Vyaz. Näitä kirjaimia on käytetty erityisesti otsikoissa. Teemme omat isot aakkoset kyrillisin vivahtein, joilla toteutamme kurssin aikana yhden valmiin työn. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteisiä kirjoitusvälineitä tai Pilot parallel -kyniä. Halutessasi voit käyttää pohjien tekemiseen akryylimusteita. Tekstin voi toteuttaa myös negatiivikuvana. Kurssi sopii kortintekijöille, kirjansitojille, Art-journal -harrastajille, posliinimaalareille, ikonimaalareille ja kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille.

Lisätietoja kurssista ja ilmoittautumiset joko marjo.kartano@gmail.com tai pauliina.yliniitty@gmail.com 

YLIVIESKA

Kalligrafiakurssi – Copperplate kutsuu

ma 18.11.2019 klo 17-21:15 

Kansalaisopiston taideluokka, Valtakatu 3, 84100 Ylivieska 

 
Tutustumme kurssilla vanhan ajan kaunokirjoituksen esikuvaan copperplate-käsialaan. 
Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihtelusta. Kirjoittamisessa käytämme perinteistä hiusterää. 
 
Ota mukaan kurssille: lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin, hiusterä, kynänvarsi, muste, hammastahna ja vanha hammasharja (terän puhdistamiseen), vesikuppi, sileäpintaista paperia, joka sopii hiusterällä kirjoittamiseen (esim. Daler-Rowney’n Smooth & Heavyweight / Canson Imagine, Mixed media / Fabriano Accademia, artist, Rhodia tms.) 

Opettajalta on ostevissa kynänvarsia, teriä, mustetta sekä joitain papereita arkeittain. (kynänvarsi, terä ja pähkinäpuumuste yhteensä noin 15€)

Ilmoittautumaan pääset tästä