Kurssit / Workshops

Kurssit

Tämän otsikon alta löydät kaikki tulevat kurssit ympäri Suomen, joilla olen opettamassa kalligrafiaa, kontaktivärjäystä, syanotypiaa tai kirjansidontaa tai jotain muuta aiheisiin liittyvää. Listalla ovat ensin verkko- ja kirjekurssit ja näiden jälkeen paikkakunnat ovat aakkosjärjestyksessä. Jos olet kiinnostunut järjestämään kurssia ja/tai tarvitset opettajaa, ota yhteyttä sähköpostitse pauliina.yliniitty@gmail.com.

Here you will find all workshops and courses I have. I teach calligraphy, some printing technics and bookbinding. If you are interested in any workshop or you need a teacher, please contact me by email pauliina.yliniitty@gmail.com.

Verkkokurssit

Opi kirjoittamaan keskiaikaisissa käsikirjoissa käytettyjä historiallisia kirjoituksia sekä piirtämään ja maalaamaan niihin sopivia kuvituksia.

Tulossa viikonloppukursseja verkossa.

Together we will show you how to create an illuminated page with Insular calligraphy and illumination.

Tickets for this ONLINE event are at the link below

https://www.tickettailor.com/even…/makingmanuscripts/1002187

 

 

Kalligrafian perusopinnot – Taso I

Runkokirjaimet, Materiaalioppi ja Roomalaiset suuraakkoset
 • verkossa – Teams ja Padlet
 • opintopistekurssi
 • Jokilatvan opisto

Opintopisteiden avulla voit virallisesti osoittaa osaamisesi esimerkiksi työnantajalle tai jatko-opinnoissa. Opintopisteet kirjataan Oma Opintopolku –palveluun, jossa suoritteita pääsee itse katsomaan ja jakamaan. Ensi talven kokonaisuus sisältää kolme ensimmäistä opintojaksoa Tason I kursseista; Runkokirjaimet, Materiaalioppi ja Roomalaiset suuraakkoset.

Kurssi toteutetaan Teams ja Padlet sovellusten/alustojen avulla. Kurssipäiviä on noin kaksi päivää kuukaudessa, syksyllä lauantaisin ja keväällä sunnuntaisin. Kurssille mahtuu 14 opiskelijaa. Ilmoittautuminen kurssille alkaa 14.8.2023. Linkki tekstin alla. 

Kalligrafian perusopinnot on tarkoitettu kaikille kalligrafian taidoista kiinnostuneille. Roomalaiset kirjaimet muodostavat perustan koko länsimaiselle kirjoitukselle ja ovat avain nykyisin käytössä olevien kirjainten mittasuhteisiin, muotoon ja ominaispiirteisiin. Kurssilla opit piirtämään roomalaisten suuraakkosten runkomuodot lyijykynällä sekä kirjaimet terällä. Opit käyttämään kalligrafian perustyövälineitä sekä ymmärtämään kirjainten optista välistystä ja havainnoimaan kirjainten mittasuhteita ja kynän kulmaa.

Opintopisteiden suorittaminen vaatii opetustuntien lisäksi itsenäisten työskentelyä. Kurssi sopii osaksi kalligrafian perustaitoihin perehdyttävää Suomen Kalligrafiayhdistyksen 10 op:n laajuista opetuskokonaisuutta sisältäen: Runkokirjaimet, materiaalioppi ja suuraakkoset terällä yhteensä 3 op.

Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa:

– piirtää roomalaisten suuraakkosten geometriset ja matemaattiset suhteet 
– ymmärtää kirjainten optista välistystä 
– ymmärtää kirjainten muodon, kirjainten välistyksen ja sisätilan vaikutuksen tekstin kauneuteen 
– käyttää kalligrafin perustyövälineitä eli metallista tasaterää, erilaisia musteita ja papereita

Ilmoittautuminen on täällä

Kalligrafian perusopinnot – Taso II

IV Koristeltu italic
 • verkossa – Teams ja Padlet
 • Jokihelmen opisto

Kurssi sopii italicin perusteet tunteville. Kurssilla opit italicin kirjaimiin sopivista koristeista ja mihin niitä voi kirjaimissa lisätä. Opit huomioimaan koristeiden vaikutuksen välistykseen

Kokoontumiskerrat sunnuntaisin. IV Koristeltu italic: 3.9. ja 10.9. klo 10.00-16.00, 

Ilmoittuminen kurssille on täällä

Kalligrafian perusopinnot – Taso II

V Italicin variaatiot
 • verkossa – Teams ja Padlet
 • Jokihelmen opisto

Kurssi sopii italicin perusteet tunteville. Kurssilla opit muuttamaan italicin kirjaimia ja kehittämään niistä erilaisia variaatioita säilyttäen italicille ominaiset perusmuodot.

V Italicin variaatiot: 1.10. klo 12.00-16.00, 8.10., 15.10., 5.11., 19.11. ja 3.12. klo 10.00-16.00 sekä 10.12. klo 10.00-14.00

Ilmoittautuminen kurssille on täällä

 

Kalligrafian perusopinnot – Taso II

VI Värioppi ja VII Kuvallinen ilmaisu Alkeisjatko, jatko 
 • verkossa – Teams ja Padlet
 • opintopistekurssi
 • Oulu-opisto


Kokoontumiskerrat lauantaisin. VI Värioppi: 13.1. ja 20.1. klo 10.00-16.00 sekä palautekerta 10.2. klo 10.00-13.00, VII Kuvallinen ilmaisu: 24.2. ja 16.3. klo 10.00-16.00 sekä palautekerta 6.4. klo 10.00-13.00

Ilmoittuminen kurssille alkaa 6.11.2023 täällä

Kirjekurssit

Ronde – kirjekurssi

Ronde-kirjekurssi on kolmeen itsenäiseen ja kattavaan opiskelumateriaaliin ja -suunnitelmaan jaettu kurssi. Kurssin voi suorittaa täysin itsenäisesti kotona tai vaihtoehtoisesti jotkin keskustelut ja palautteet voidaan käydä läpi sovitulla tapaamisella (esim. etäyhteydellä). Sinä valitset kumpi on sinulle sopivampi tapa.

Kurssit suoritetaan suunnitellussa järjestyksessä.

Ensimmäinen osa keskittyy kirjainten tutkimiseen analyysin avulla sekä omaa oppimista ja oivalluksia kokoavaan oppimispäiväkirjaan. Tämän osan aikana keskitytään ronden pieniin kirjaimiin. Saat kaikki tarvittavat mallitekstit ja tarkat ohjeet analyysin tekemiseen. Ronden oppiminen alkaa siis jäljentämisestä ja mittaamisesta. Ensimmäisen osan suorittamiseen käytät siihen tarvitsemasi ajan ja voit tehdä sitä täysin omaan tahtiisi.

Toisessa osassa tärkeässä roolissa on käsialakirja, jonka pituudeksi suosittelen sataa päivää. Kirjaa siis kirjoitetaan yksi sivu päivässä. Saat kaikki tarvittavat ohjeet niin kirjassa käytettävän paperin kuin kirjoittamisessa käytettävän terän/kynän valintaan. Pienten kirjainten lisäksi otat mukaan isot kirjaimet ja kokoat näistä itsellesi käyttökelpoisen korttisarjan. Mikäli teet tämän osan suositukseni mukaan, tähän menee vähintään 4 kk aikaa, eikä sitä voi jouduttaa. Oppiminen perustuu säännölliseen ja sitoutuvaan harjoittelemiseen.

Kolmannessa osassa tutkitaan rondeen liittyviä koristeita ja kuvitusta sekä opit valmiin työn sommittelua. Keskityt koko osan ajan kurssityö-trion tekemiseen. Saat jälleen kaikki tarvittavat ohjeet ja malliesimerkit tehtävien suorittamiseen. Kolmanteen osaan voit taas käyttää siihen tarvitsemasi ajan ja voit tehdä sitä täysin omaan tahtiisi.

Jokaisen osan aikana voit aina tarvittaessa kysyä apua sähköpostitse. Jokaiseen osaan liittyy tehtäviä, joiden kohdalla suosittelen tehtävän lähettämistä minulle, jotta saat palautetta oppimisesi tueksi.

Paljon on kiinni sinusta ja siitä miten haluat opiskella. Kaikki on täysin vapaaehtoista, vaikka olen joihinkin tehtäviin laittanut suosituksen, että näytä tehtävä minulle. Ne ovat kohtia, joissa palautteen saaminen saattaisi olla hyödyllistä, mukavaa ja arvokasta. Jos suoritat kaikki kolme osaa kaikkine tehtävineen, tiedän, että olet edistynyt tässä kirjoitustyylissä huimasti!!

Kun maksat kurssin verkkokaupassa, saat kyseisen osan tarkemman suunnitelman ja tiedot tehtävistä (pdf) heti käyttöösi. Pian tämän jälkeen saat sähköpostiisi Padlet-linkin, josta löytyy lisää ohjeita. Koska osa materiaaleista on käytössäsi ja ladattavissa heti, et voi perua kauppaa.

Voit tilata osan I tästä

Tilaa osa II tästä

Paperin kontaktivärjäys

Verkkokaupastani on ostettavissa linkki kirjoitukseen, joka sisältää kaiken minkä tiedän paperin kontaktivärjäämisestä kasveilla. Kerron papereista, kasveista, apuaineista ja tavoista, joilla kontaktivärjäystä voi tehdä. Linkki sisältää tekstiä, valokuvia ja kaikki tarvittavat ohjeet kontaktivärjäyksen tekemiseen. Saat linkin sähköpostiisi viimeistään maksua seuraavana päivänä.

Tilaa

Copperplate – kirjekurssi

Kurssi tutustuttaa sinut Copperplate kirjoitustyyliin, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Kirjoitustyylin kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista.

Kurssi tapahtuu kokonaisuudessaan Padlet-sovelluksessa. Ostettuasi kurssin, saat linkin kurssin Padletiin sähköpostiisi. Padletista löydät ohjeita kirjoittamisen aloittamiseen, tietoa välineistä, mallikirjaimet, mallivideot kirjainten tekemisestä sekä suositeltuja tehtäviä.

Kirjoittamisen harjoittelussa suosittelen käyttämään perinteistä hiusterää. Kurssi sopii kaikille Copperplatesta ja/tai kaunokirjoituksesta kiinnostuneille.

Asiat ovat Padletissa siinä järjestyksessä, kuin niissä eteneminen on luontevaa. Voit tallentaa tai tulostaa kaikki pdf-tiedostot itsellesi.

Lisätietoja voit kysyä: pauliina.yliniitty@gmail.com

Kurssin hinta 50€

Kurssin pääset tilaamaan täältä 

Runkokirjaimet – kirjekurssi

Kurssi sopii ensimmäiseksi osaksi kalligrafian perusopintoja. Kurssilla opit roomalaisten suuraakkosten rakenteen, opit piirtämään kirjainten geometriset ja matemaattiset suhteet sekä piirtämään kirjainten optisen ja geometrisen välistyksen. Opit myös tunnistamaan näiden vaikutuksen tekstiin.

Ostettuasi kurssin, lähetän sinulle linkin Padletiin, josta löydät kaikki kurssiin kuuluvat materiaalit. 

Kurssiin liittyy palautettavia tehtäviä, joista saat myös palautteen. Palautekeskustelu  kuuluu kurssin hintaan. 

Kurssin hinta 70 €. Kurssin pääset tilaamaan täältä

isojoki

Valkoinen tila II – Inspiraatiota kirjoitukseen vanhoista arabialaisista kirjaimista

pe-su 10.-12.11.2023 /Koulukolmio, Isojoki
pe 18-21, la 10-17 ja su 10-15

II osassa katsomme hiukan länsimaisen kirjoituksen historiaa sekä tutustumme kiinalaisen, arabialaisen ja länsimaisen kirjoitusjärjestelmän eroihin. Kokeilemme kuinka tuttujen länsimaisten kirjainmuotojen ilme ja voima muuttuu, kun annamme tekstissä lisää valtaa mustalle. Opimme erilaisia tapoja värittää kirjaimia ja lisätä niihin kolmiuloitteisuutta. 

Matka inspiraatiosta oman kalligrafisen tyylin kehittämiseen on mahdollista vain jokaisen oman luovan prosessin kautta. 

Kurssilla edetään vaihe vaiheelta, ohjatun prosessin mukaan, joten kurssi sopii kaikille kirjaimista kiinnostuneille. 

Jos olit mukana I kurssilla, ota mukaan silloin tekemiäsi kirjaimia.

Ilmoittautuminen tulee tänne.

Kristiinankaupunki

Punaiset alkukirjaimet piirretyin koristein

pe-su 15.-17.9.2023

Kurssi sopii kaikille kirjaimista, kalligrafiasta ja piirtämisestä kiinnostuneille. Kurssilla opit piirtämään ja maalaamaan isoja alkukirjaimia punaisin koristein sekä näihin sopivia reunanauhoja. Kirjaimistona käytämme korkeita vyaz-tyylisiä otsikkokirjaimia. 

Lopputyönä teemme sanan tai lyhyen tekstin, jossa käytämme kurssin aikana opittuja kirjaimia ja koristeluja.

Kurssi on tarkoitettu kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille, aloittelijoille ja aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 

Ilmoittautuminen alkaa 4.9. täällä

Kyrillisvivahteiset otsikkokirjaimet lehtikuvioin 

tulossa pe-su 2.-4.2.2024

Kurssi sopii kaikille kirjaimista, kalligrafiasta, piirtämisestä ja erilaisista lehtikuvioista kiinnostuneille. Kurssilla opit piirtämään ja maalaamaan kolme erilaista lehtikuviokoristelua; helposta kuviosta runsaisiin koristeisiin. Kirjaimistona käytämme korkeita otsikkokirjaimia. Kurssityönä maalaamme 1-3 yksittäistä kirjainta erilaisin koristein riippuen koristelun runsaudesta.

Kurssi on tarkoitettu kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille, aloittelijoille ja aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 

Ilmoittautuminen alkaa 4.9.23  täällä.

Punotut otsikkokirjaimet

tulossa pe-su 3.-5.5.2024

Kurssi sopii kaikille kirjaimista, kalligrafiasta, piirtämisestä ja punotuista kuvioista kiinnostuneille. Kurssilla opit piirtämään ja maalaamaan punotuista viivoista rakennettuja kirjaimia. Kirjaimistona käytämme korkeita otsikkokirjaimia. Kurssityönä piirrämme ja maalaamme punotun aakkoston. 

Kurssi on tarkoitettu kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille, aloittelijoille ja aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 

Ilmoittautuminen tulee tänne.

Nivala

antiikva ja roomalaiset suuraakkoset

2023-2024 – Kerttula, luokka 2 / Jokilatvan opisto

lähikurssi, maanantai-iltaisin klo 18-20:15

Kurssi sopii kaikille kirjaimista ja kalligrafiasta kiinnostuneille. Kurssilla opit piirtämään antiikvan sekä roomalaisten suuraakkosten runkomuodot, kirjaimet terällä sekä niiden tasapainoisen välistämisen. Opit paperin luonteesta, kalligrafisen työn sommittelua sekä piirtämään kultaisen leikkauksen käsinkirjoitettavan kirjan sivuille. 

Roomalaiset kirjaimet muodostavat perustan koko länsimaiselle kirjoitukselle ja ovat avain nykyisin käytössä olevien kirjainten mittasuhteisiin, muotoon ja ominaispiirteisiin. 

Ilmoittautuminen on täällä.

Oulainen

Kalligrafiakurssi – Keskiaikaiset kirjoitukset 

5.9.2023 – 5.12.2023 / Jokihelmen opisto, Oulainen, Kädentaidot 2, Keskuskatu 11, 86300 Oulainen

Kalligrafian peruskurssi sopii kaikille kirjaimista, kalligrafiasta ja historiallisista kirjoituksista kiinnostuneille. Kurssilla tutustutaan keskiajalta tunnettuihin kirjaimistoihin sekä opitaan isojen alkukirjainten lehtiköynnöskoristelu. Opit piirtämään ja maalaamaan kirjainten koristelussa käytettyjä lehtikuvioita keskiaikaisen mallin mukaisesti kolmella värillä. Opit myös kirjainten tyypillisestä välistämisestä. Niin lombardialaiset kuin lehtiköynnöskoristelut sopivat käytettäväksi keväällä opiskeltavien kirjoitusten kanssa.

Ilmoittautuminen on täällä

Kalligrafian kesäkurssi 2024

pe – su 28.-30.6.2024 / Jokihelmen opisto, Oulainen, kädentaidot 1, Keskuskatu 11, 86300 Oulainen

 

raahe

Italic, copperplate ja spencerian 

syksyllä 2023 – LÄHIKURSSI

to iltaisin 21.9.2023 – 25.4.2024 klo 18-20:30
Kokoontumiskerrat syksy:
21.9., 28.9., 5.10, 12.10, 2.11., 16.11., 23.11. ja 30.11
Kokoontumiskerrat kevät: 
11.1, 18.1, 25.1, 8.2., 22.2, 29.2., 14.3., 21.3., 4.4., 18.4. ja 25.4.

Haluaisitko oppia kirjoittamaan kauniisti? 

Kalligrafiakurssilla opit valitsemaan toimivat välineet kirjoittamiseen sekä tutustut muutamaan toisiinsa vaikuttaneeseen kirjoitukseen. Opit italic-kirjoituksen perusmuodot ja siihen pohjautuvien copperplate ja spencerian -kirjoitusten perusteet sekä kirjoitusten yhtäläisyyksistä ja eroista. Opit myös yksinkertaisen käsinsidotun kirjan valmistamisen. 

Ilmoittautuminen on täällä.

Rauma

karolingiset minuskelit ja syanotypia

pe-su 20.-22.10.2023 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Karolingiset minuskelit kehittyivät Kaarle Suuren hallituskaudella (768-814). Ne ovat ensimmäinen kokonainen pienaakkosto sekä kirjoitus, jossa sanat kirjoitettiin selvästi erilleen. Kirjaimet ovat myös nykyisin käytössä olevien pienaakkosten malli.

Kurssilla opitaan kirjainten perusvedot, harjoitellaan kirjoittamista sekä opetellaan tekemään syanotypiaa. Syanotypia on 1800-luvun puolessa välissä kehitetty tekniikka yksiväristen sinisten kuvioiden ja valokuvien valotukseen. Kurssityössä yhdistämme tekstit ja syanotypian. 

Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin edistyneille harrastajille.

Materiaalilista: 

 • lyijykynä, pyyhekumi, viivoitin (mielellään 30 cm) 
 • 2 mm leveä tasaterä ja kynänvarsi 
 • pehmeä hammasharja ja hammastahnaa (terän puhdistamiseen) 
 • tankomuste ja hierrinkivi tai 
 • guassit, väripaletti, vesikuppi, pipetti 
 • sivellin värin sekoittamista varten 
 • kuultopaperia tai kalvoa
 • harjoituspaperia 
 • sileäpintaista vesiväripaperia

Kurssin pääset ostamaan täällä

siikajoki

Copperplatesta moderniin kalligrafiaan

lähikurssi

ke 1.11., ke 8.11. ja ke 15.112023 klo 17-20:15  / Siikajoki-opisto

Tutustumme kurssilla Copperplate-kirjoitukseen, jonka kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Kokeilemme kirjoittamiseen myös modernissa kalligrafiassa suosittuja sivellintusseja. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille. 

Ilmoittautuminen on täällä