Kurssit / Workshops

Kurssit

Tämän otsikon alta löydät kaikki tulevat kurssit ympäri Suomen, joilla olen opettamassa niin kalligrafiaa, kontaktivärjäystä kuin kirjansidontaa tai jotain muuta aiheisiin liittyvää. Paikkakunnat ovat aakkosjärjestyksessä. Jos olet kiinnostunut järjestämään kurssia ja/tai tarvitset opettajaa, ota yhteyttä sähköpostitse pauliina.yliniitty@gmail.com.

Here you will find all workshops and courses I have. I teach calligraphy, eco-printing and some bookbinding. If you are interested in any workshop or you need a teacher, please contact me by mail pauliina.yliniitty@gmail.com.

Ronde – kirjekurssi

Ronde-kirjekurssi on kolmeen itsenäiseen ja kattavaan opiskelumateriaaliin ja -suunnitelmaan jaettu kurssi. Kurssin voi suorittaa täysin itsenäisesti kotona tai vaihtoehtoisesti jotkin keskustelut ja palautteet voidaan käydä läpi sovitulla tapaamisella (esim. etäyhteydellä). Sinä valitset kumpi on sinulle sopivampi tapa.

Kurssit suoritetaan suunnitellussa järjestyksessä.

Ensimmäinen osa keskittyy kirjainten tutkimiseen analyysin avulla sekä omaa oppimista ja oivalluksia kokoavaan oppimispäiväkirjaan. Tämän osan aikana keskitytään ronden pieniin kirjaimiin. Saat kaikki tarvittavat mallitekstit ja tarkat ohjeet analyysin tekemiseen. Ronden oppiminen alkaa siis jäljentämisestä ja mittaamisesta. Ensimmäisen osan suorittamiseen käytät siihen tarvitsemasi ajan ja voit tehdä sitä täysin omaan tahtiisi.

Toisessa osassa tärkeässä roolissa on käsialakirja, jonka pituudeksi suosittelen sataa päivää. Kirjaa siis kirjoitetaan yksi sivu päivässä. Saat kaikki tarvittavat ohjeet niin kirjassa käytettävän paperin kuin kirjoittamisessa käytettävän terän/kynän valintaan. Pienten kirjainten lisäksi otat mukaan isot kirjaimet ja kokoat näistä itsellesi käyttökelpoisen korttisarjan. Mikäli teet tämän osan suositukseni mukaan, tähän menee vähintään 4 kk aikaa, eikä sitä voi jouduttaa. Oppiminen perustuu säännölliseen ja sitoutuvaan harjoittelemiseen.

Kolmannessa osassa tutkitaan rondeen liittyviä koristeita ja kuvitusta sekä opit valmiin työn sommittelua. Keskityt koko osan ajan kurssityö-trion tekemiseen. Saat jälleen kaikki tarvittavat ohjeet ja malliesimerkit tehtävien suorittamiseen. Kolmanteen osaan voit taas käyttää siihen tarvitsemasi ajan ja voit tehdä sitä täysin omaan tahtiisi.

Jokaisen osan aikana voit aina tarvittaessa kysyä apua sähköpostitse. Jokaiseen osaan liittyy tehtäviä, joiden kohdalla suosittelen tehtävän lähettämistä minulle, jotta saat palautetta oppimisesi tueksi.

Paljon on kiinni sinusta ja siitä miten haluat opiskella. Kaikki on täysin vapaaehtoista, vaikka olen joihinkin tehtäviin laittanut suosituksen, että näytä tehtävä minulle. Ne ovat kohtia, joissa palautteen saaminen saattaisi olla hyödyllistä, mukavaa ja arvokasta. Jos suoritat kaikki kolme osaa kaikkine tehtävineen, tiedän, että olet edistynyt tässä kirjoitustyylissä huimasti!!

Kun maksat kurssin verkkokaupassa, saat kyseisen osan tarkemman suunnitelman ja tiedot tehtävistä (pdf) heti käyttöösi. Pian tämän jälkeen saat sähköpostiisi Padlet-linkin, josta löytyy lisää ohjeita. Koska osa materiaaleista on käytössäsi ja ladattavissa heti, et voi perua kauppaa.

Voit tilata osan I tästä

Tilaa osa II tästä

Paperin kontaktivärjäys

Verkkokaupastani on ostettavissa linkki kirjoitukseen, joka sisältää kaiken minkä tiedän paperin kontaktivärjäämisestä kasveilla. Kerron papereista, kasveista, apuaineista ja tavoista, joilla kontaktivärjäystä voi tehdä. Linkki sisältää tekstiä, valokuvia ja kaikki tarvittavat ohjeet kontaktivärjäyksen tekemiseen. Saat linkin sähköpostiisi viimeistään maksua seuraavana päivänä.

Tilaa

kirjekurssit

Copperplate – kirjekurssi

Kurssi tutustuttaa sinut Copperplate kirjoitustyyliin, joka perustuu Italicin kirjainmuotoihin. Kirjoitustyylin kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista.

Kurssi tapahtuu kokonaisuudessaan Padlet-sovelluksessa. Ostettuasi kurssin, saat linkin kurssin Padletiin sähköpostiisi. Padletista löydät ohjeita kirjoittamisen aloittamiseen, tietoa välineistä, mallikirjaimet, mallivideot kirjainten tekemisestä sekä suositeltuja tehtäviä.

Kirjoittamisen harjoittelussa suosittelen käyttämään perinteistä hiusterää. Kurssi sopii kaikille Copperplatesta ja/tai kaunokirjoituksesta kiinnostuneille.

Asiat ovat Padletissa siinä järjestyksessä, kuin niissä eteneminen on luontevaa. Voit tallentaa tai tulostaa kaikki pdf-tiedostot itsellesi.

Lisätietoja voit kysyä: pauliina.yliniitty@gmail.com

Kurssin hinta 50€

Kurssin pääset tilaamaan täältä 

Runkokirjaimet – kirjekurssi

Kurssi sopii ensimmäiseksi osaksi kalligrafian perusopintoja. Kurssilla opit roomalaisten suuraakkosten rakenteen, opit piirtämään kirjainten geometriset ja matemaattiset suhteet sekä piirtämään kirjainten optisen ja geometrisen välistyksen. Opit myös tunnistamaan näiden vaikutuksen tekstiin.

Ostettuasi kurssin, lähetän sinulle linkin Padletiin, josta löydät kaikki kurssiin kuuluvat materiaalit. 

Kurssiin liittyy palautettavia tehtäviä, joista saat myös palautteen. Palautekeskustelu  kuuluu kurssin hintaan. 

Kurssin hinta 70 €. Kurssin pääset tilaamaan täältä

Helsinki

Kyrillisvivahteiset unsiaalit 

22.-23.4.2023 / Kalliola, Sturenkatu 11, Helsinki

Kyrillisvivahteiset unsiaalit ovat isoja kirjaimia olematta otsikkokirjaimia. Näitä kirjaimia voit käyttää niin otsikoissa kuin myös pidemmän tekstin kirjoittamisessa. Kurssin aikana opit kynän manipulointia sekä näiden unsiaalikirjainten perusteet. Opit tekemään kalligrafiaa varten pohjan akryylimusteilla sekä yhden tavan luoda esim. kukkia, kahvikuppeja tms. kuvittamaan töitäsi.  

Kurssi on tarkoitettu kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille. Se sopii sekä aloittelijoille että aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 

Ilmoittautuminen kurssille on täällä

Kuvia aiheesta: https://www.facebook.com/pauliina.yliniitty

Kristiinankaupunki

kyrillisvivahteinen kaunokirjoitus

tulossa pe-su 5.-7.5.2023

Kurssin aikana opit kaunokirjoituksen perusmuodot sekä käyttämään hyväksi muutamia vesivärien ominaisuuksia, joiden avulla kirjainkudelmamme saavat väriä ja kerroksellisuutta.

Kurssi on tarkoitettu kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille, aloittelijoille ja aiemmin kalligrafiaa harrastaneille. 

Ilmoittautuminen on  täällä.

Uncial and Celtic Illumination

Suomen Kalligrafiayhdistyksen Kalligrafiapäivät  Kristiinankaupungissa 9.-11.6.2023

Pidämme siellä Tanian kanssa ensimmäisen yhteisen kurssin. Kurssille mahtuu yhä mukaan. Tervetuloa!

Kurssille pääset ilmoittautumaan täällä

Nivala

KALLIGRAFIAKURSSI

2022-2023

Kerttula, luokka 2 / Jokilatvan opisto

Lukuvuoden 2022-2023 aikana opetellaan maalaamaan keskiaikaisia lehtikuvioita, piirtämään roomalaisten suuraakkosten runkomuodot sekä etsitään inspiraatiota latinalaisiin kirjaimiin niin vanhoista arabialaisista kirjoituksista kuin kiinalaisesta sinettikirjoituksesta. 

Ilmoittautuminen on täällä

Oulainen

SUUNNITELMISSA ENSI KESÄLLE 

Kalligrafian kesäkurssi:
Karolingiset minuskelit ja syanotypia

30.6. – 2.7.2023 / Jokihelmen opisto, Oulainen, kädentaidot 1, Keskuskatu 11, 86300 Oulainen

Karolingiset minuskelit kehittyivät Kaarle Suuren hallituskaudella (768-814). Ne ovat ensimmäinen kokonainen pienaakkosto sekä kirjoitus, jossa sanat kirjoitettiin selvästi erilleen. Kirjaimet ovat myös nykyisin käytössä olevien pienaakkosten malli. Kurssilla opitaan kirjainten perusvedot, harjoitellaan kirjoittamista sekä opetellaan tekemään syanotypiaa. Syanotypia on 1800-luvun puolessa välissä kehitetty tekniikka yksiväristen sinisten kuvioiden ja valokuvien valotukseen. Kurssityössä yhdistämme tekstit ja syanotypian. Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin edistyneille harrastajille.

Ilmoittautuminen on täällä

oulu

Kalligrafian peruskurssit I ja III – Italicin runkokirjaimet  ja Italicin isot kirjaimet VERKKOKURSSI
I Italicin runkokirjaimet (isot ja pienet kirjaimet) 1 op

la 26.11.2022 klo 10-16, la 3.12.2022 klo 10-16
ja 
palautekeskustelu pe ilta 13.1.2023 klo 18-21 

Kurssilla opit piirtämään italicin aakkoston runkomuodot sekä tunnistamaan kirjainten optisen välistyksen ja näkemään kirjainten muodon, välistyksen ja sisätilan vaikutuksen tekstin kauneuteen. 

Kalligrafian peruskurssi sopii kaikille kalligrafian taidoista kiinnostuneille.

III Italicin isot kirjaimet 1 op

la 25.2.2023 klo 10-16, su 19.3. klo 10–16
ja 
palautekeskustelu pe ilta 28.4.2023 klo 18-21 

Kurssilla opit piirtämään italicin aakkoston isot kirjaimet. Opit tunnistamaan kirjainten optisen välistyksen merkityksen sekä kirjainten muodot ja sisätilan vaikutuksen tekstin kauneudelle.  

Ilmoittautuminen kurssille alkaa 10.8. täällä

Kalligrafian peruskurssi – II Italicin analyysi 6 op VERKKOKURSSI, Tulossa keväällä 2023

la 14.1.2023 klo 10-16 
la 21.1.2023 klo 10-16 
la 11.2.2023 klo 10-16 
la 18.3.2023 klo 10-16 
la 29.4.2023 klo 10-16 
la 13.5.2023 klo 10-16 
la 27.5.2023 klo 10-16  

Kurssilla opit tutkimaan kirjainten kehittymistä. Opit havainnoimaan kynän kulmaa, kirjainten korkeutta ja leveyttä. Opit kehittämään italic-kirjoitustyyliäsi tutkimalla renessanssiajan kirjaimistoja (esim. Bembon sonetti). Samalla opit näkemään paremmin kirjainten muodon, välistyksen ja sisätilan vaikutuksen tekstin kauneuteen.

raahe

Copperplatesta Moderniin kalligrafiaan

keväällä 2023 – LÄHIKURSSI

to iltaisin klo 18-20:30

Kokoontumiskerrat: 19.1., 2.2., 9.2., 23.2., 2.3., 16.3., 23.3., 30.3., 20.4. ja 27.4.2023

Haluaisitko oppia kirjoittamaan kauniisti? Kiinnostaako kaunokirjoitus tai moderni kalligrafia vai molemmat?

Tällä kalligrafiakurssilla opit valitsemaan toimivat välineet kirjoittamiseen sekä Copperplate kirjoitustyylin perusteet. Lisäksi opit kuinka kirjoitustyyliä voi muunnella muuttamalla kirjoituksen perinteisiä sääntöjä, esim. viivan painoa, x-korkeutta tai lisäämällä koristeita. Variaatioiden kautta Copperplatesta tulee Modernia kalligrafiaa. 

Kurssi sopii sekä aloittelijoille tai jo aiemmin Copperplatea kirjoittaneille. 

Ilmoittautuminen on täällä

Rauma

Sinettikirjoitus I

pe-su 14.-16.4.2023 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Sinettikirjoitus on kaksiosainen kurssi. Ensimmäisen osan aikana tutustumme myös taiteilijoihin, joiden töissä voi nähdä kiinalaisen kirjoituksen vaikutuksia.

Kirjoittamisessa keskitymme kiinalaiseen sinettikirjoitukseen. Kiinalaisissa kirjoitusmerkeissä ei ole erityisesti valkoisia tiloja vaan voimakkaita viivoja keskipisteen ympärillä. Jokainen merkki mahtuu samankokoiseen ruutuun. Voit esim.  suunnitella kurssin aikana itsellesi oman merkin latinalaisin kirjaimin.

Kurssilla edetään ohjatun prosessin mukaan. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille. 

Voit ilmoittautua kurssille: pauliina.yliniitty@gmail.com
tai ostaa kurssin täällä. Ostaminen toimii samalla ilmoittautumisena. 

Sinettikirjoitus II

pe-su 21.-23.7.2023 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

Aihe avoin

pe-su 20.-22.10.2023 / entinen Nihattulan koulu, Oikopolku 25, 26560 KOLLA

siikajoki

Copperplate ja moderni kaunokirjoitus lähikurssi

la-su 4.-5.3. 2023 / Siikajoki-opisto

Tutustumme kurssilla ensin Copperplate käsialaan, joka on lähellä kaunokirjoitusta. Käsialan kauneus muodostuu ohuen ja leveän viivan vaihteluista. Kirjoittamisen harjoittelussa käytämme perinteistä hiusterää. Tämän jälkeen siirrymme moderniin kaunokirjoitukseen, jonka kirjoittamiseen käytämme sekä hiusterää että sivellintusseja. Valmistamme kurssin aikana huoneentaulun ja/tai kortteja. Kurssi sopii kaikille kauniista kirjaimista kiinnostuneille. 

Ilmoittautuminen on täällä