Kahvilla kahville

Facebookissa Kalligrafian harrastajien ryhmässä keskusteltiin jokin aika sitten tekstin leviämisestä kahvilla kahville kirjoitettaessa. Niinpä ajattelin kokeilla mitä eri kiinnitysaineilla tapahtuu. Kaikki tekstit on kirjoitettu kahvilla eikä siihen ole lisätty mitään. Mutta nytpä en painanut mieleeni kahvimerkkiä 😉 Saattaa olla Brazil.

Ensimmäisessä ruudussa KAHVI on kahvia ilman lisukkeita.

KAHVI JA SOKERI: kahviin on lisätty reilusti sokeria.

KAHVI JA HOHKAKIVIJAUHE: kahvilla maalatun pohjan päälle on hierottu hohkakivijauhetta. Hohkakivijauhetta käytetään mm. puupintojen hiomiseen, metallin kiillottamiseen sekä  saippuoissa tuomassa niihin karheutta ja kuorivan ominaisuuden. Kalligrafiassa tätä käytetään esim. silloin kun halutaan kirjoittaa terällä suoraan valokuvien päälle, jottei väri leviä ja että viivoista saadaan teräviä.

KAHVI JA GUM ARABIC: pieneen määrään kahvia on sekoitettu pari tippaa Gum Arabicia. Gum Arabic eli arabikumi on kasvikumi, jota käytetään mm. liimana ja lääkkeiden ja väriaineiden sideaineena.

KAHVI JA GUM SANDARAC: kahvilla maalatun pohjan päälle on levitetty Gum Sandaracia. Gum Sandaracia käytetään nimenomaan estämään kirjoitusvärin leviäminen veliinillä tai paperilla.

Viimeissä ruudussa on kirjoitusvälineet, joilla tekstit on kirjoitettu: Mitchell-terä 3½, Gillott-hiusterä, Automaattikynä nro 3 ja Speedball täytettävä sivellinkynä.

Tällä kertaa edes puhtaalle kahville kirjoitettaessa viivat eivät levinneet, ja automaattikynällä kirjoitetuissa kirjaimissa näkyy parhaiten kauniit tummat reunat. Gum Arabic pohja toimi parhaiten hiusterän ja  sivellinkynän kanssa. Gum Arabic pohja on myös  väriltään voimakkain. Tämän perusteella kirjoittaisin automaattikynällä puhtaalle kahville ja muuten lisäisin pohjakahviin kiinnitysaineeksi Gum Arabicia. Ne ruudut, joissa kiinnitysainetta on levitetty kahvin päälle tuntuivat karheille kirjoittaessa.  

Nytpä sitten mietinkin mitä merkitystä tässä on paperilla? Tämän kokeilun tein Hahnemuhlen Cezanne 300g:n paperille.

Trials about how coffee as an ink works on backgrounds painted with coffee and different fixing agents. Pure coffee, sugar in coffee, pumice powder on coffee painted paper, Gum Arabic in coffee and Gum Sandarac on coffee painted paper. It seems that the letters get the most beautiful outlines when writing with an Automatic pen on pure coffee painted paper. Gum Arabic in coffee makes the brightest colour for the background and is easy to write on. But how does the paper affect the result? This time I was using Hahnemuhle Cezanne 300g paper.