Fantastista paperia – kontaktivärjäys

Fantastista paperia – kontaktivärjäys

Terveiset Fantastista paperia – kontaktivärjäyskurssilta Oulaisista. Vietimme viime sunnuntain Jokihelmenopiston tiloissa Oulaisissa opetellen kontaktivärjäystä. On muuten aika kivaa pitää kurssia, kun oppilaat tulevat kurssille sylit täynnä kukkia ja kauniita oksia tai maasta poimittuja syksyisiä lehtiä. Meillä oli hienosti tilaa kurssipaikan eli nk. Puuparantolan yläkerrassa. Rakennuksen toisessa päässä oli mahdollista koota papereita, levyjä ja laattoja keittovalmiiksi nipuiksi, kun toisessa päässä rakennusta kattilat saivat kiehua ja höyrytä huurujaan.

Kävimme läpi hyvin värjääviä kasveja, papereiden ominaisuuksia ja muita asioita, jotka vaikuttavat ja/tai saattavat vaikuttaa värjäystulokseen. Opettelimme kaksi eri tapaa värjätä paperia: metallilevyjen avulla sekä etikalla ja ruosteisella raudalla. Ja värjäsimme paljon! Aiemmin blogini artikkelissa Kontaktivärjäys paperille – Leaf prints on paper kerroin värjäämisestä metallilevyjen kanssa. Vähemmillä välineillä pääset siis kokeilemaan värjäystä käyttämällä etikkaa ja esim. ruosteisia ruuveja, muttereita, levynpalasta tms.

Kontaktivärjäys etikan ja ruosteisen raudan avulla

Voit käyttää värjäysnippujen tekemiseen apuna tavallisia kaakelilaattoja. Laita alimmaiseksi kaakeli ja tämän päälle kasveja ja papereita vuorotellen haluamasi määrä. Jos haluat, että paperin molemmat puolet värjäytyvät, pitää myös kasveja olla silloin molemmin puolin. Jos haluat kuvan vain toiselle puolelle, voit laittaa kaksi paperia selät vastakkain, sitten kasveja ja taas kaksi paperia taustat vastakkain. Tällä tavalla voit periaatteessa tehdä niin paljon kerroksia kuin haluat. Lopuksi laitat vain toisen kaakelin päälimmäiseksi ja sidot koko nipun tiukaksi paketiksi narulla tai jonkinlaisilla liimapuristimilla / klipseillä. Osa kokeili kurssilla nipun sitomista myös kuminauhoin. Tämä onnistui ihan hyvin, kun kuminauhoissa oli riittävästi voimaa suhteessa nippuun.

Kun paketti on valmis, se laitetaan kattilaan veteen, johon on lisätty etikkaa ja kattilanpohjalle jotain ruosteista. Olen laittanut etikkaa noin ½-1dl / 10l vettä. Samoin kuin metallilevyjen kanssa värjätessä, nippu upotetaan kokonaan veden alle. Pakettia keitetään tunti.

Etikka kontaktivärjäyksessä

Viimeksi ennen kurssia värjäsin tällä menetelmällä papereita kotona. Kaikista värjäyksistäni tuli oranssinsävyisiä. Näin minulle on käynyt ennenkin. Epäilin värin johtuvan etikasta. Kurssilla värjätessä samalla menetelmällä (samassa minun kattilassa ja samalla etikalla) värjäyksistä ei kuitenkaan tullut oransseja. Tähän lienee jokin vaikuttava tekijä, jota en ole vielä keksinyt.

Fantastic paper – Ecoprinting